Ervaring M (49)

"In maart 2021 kreeg ik de eerste keer corona. Ik ben nog nooit zo ziek geweest als die eerste weken. Vanaf de eerste week flinke griep. De tweede week begon de hevige benauwdheid, te benauwd om te kunnen praten een aantal dagen. Zeer fors conditie verlies, hevige hoofdpijn, misselijk, hoge hartslag, forse hersenmist, hevige spierpijn en verzuring reeds bij een paar stappen lopen. Fors krachtverlies. 

In de maanden daarna ging het langzaam iets beter. Na een half jaar heb ik geprobeerd te werken. Ik werkte als kinderarts. In verband met PEM, concentratieproblemen, hoofdpijn, enzovoort weer uitgevallen. Zeer hevige overprikkeling, naast alle andere klachten. Met veel rust en adviezen van fysiotherapeut en ergotherapeut ging het langzaam iets beter. De tweede poging werken heb ik eerst opgebouwd met alleen naar het werk gaan en daarnaast alleen alternatieve werkzaamheden. Na een aantal maanden heb ik zeer beperkt patiëntenzorg geprobeerd op te pakken. Dit lukte niet. Na 1,5 jaar ziek zijn, kwam ik volledig thuis te zitten.

Na bijna twee jaar kreeg ik de diagnose POTS (posturaal orthostatisch tachycardie syndroom). Dit verklaarde een deel van mijn klachten. En als arts begreep ik een deel beter. En kon ik gerichter aanpassingen doen, zoals hoge steunkousen dragen, meer zout eten en minimaal 2,5 liter drinken.

De maanden daarna had ik twee keer een herinfectie, met dusdanig veel klachten dat er grotendeels voor mij gezorgd is qua koken en boodschappen doen. Hierop besloot ik naar India te gaan in het najaar 2023 voor een Ayurvedische behandeling van vier weken en me daarna verder te laten verzorgen gedurende nog eens vier weken in een ashram waar ik eerder was geweest. Tijdens deze behandeling begon mijn circulatie te verbeteren. Sindsdien zijn de POTS klachten minder hevig, en ga ik langzaam vooruit. En was ik goed genoeg om naar Leeuwarden te gaan, na terugkomst in Nederland. Via via had ik al goede berichten gehoord, maar ik wist niet hoe ik dat allemaal moest doen en hoe ik daar moest komen.

Als arts heb ik bewust gekozen voor NeuroRC. Ik heb in 2010 een whiplash gehad na een auto-ongeval. En had deels dezelfde klachten. En zij hadden reeds ervaring met NAH. Tevens vond ik het idee van hyperbare zuurstoftherapie bijdragend. Zonder dit de volledige 8 weken 5 dagen lang te doen, waarbij nog niet bekend is voor welke patiëntengroep dit werkt. En de theorie van beter herstel met zuurstof na hersentraining klinkt logisch.

Bij de intensieve training begin je met 10 seconden fietsen. Dit kan ik, zonder PEM klachten. Hierbij wordt goed gekeken of en wanneer je een tweede keer mag en kan fietsen. Bij mijn hoge hartslag fietste ik 1 of 2 keer in een half uur.

Bij de hersentraining werden bepaalde onderdelen van de training voor mij aangepast van staan naar zitten in verband met mijn POTS. En ik merkte dat ik op een balansbal met staan minder snel klachten krijg dan bij gewoon staan!

Ook het kijken naar zowel hartslag als heart rate variability (HRV) vind ik erg bijdragend. Dit wordt landelijk onderzocht bij long COVID. Ik merk dat het mij meer feedback geeft dan alleen naar mijn hartslag kijken. En het is een veel nauwkeurigere methode dan de body balance / body battery die mijn horloge meet.

Ik merk nu, vier maanden na het begin van de training, dat ik echt meer kan. Ik kan beter tegen prikkels, en kan dit ook uitbreiden. Ik heb minder hevige hoofdpijn en mijn hersenmist is eveneens minder hevig. Mijn concentratie is verbeterd. De korte inspanningen zorgen er voor dat mijn rusthartslag weer wat lager is geworden. En bij wandelen ga ik weliswaar qua afstand niet veel verder dan hiervoor, maar de snelheid van het wandelen is toegenomen en de klachten tijdens wandelen zijn afgenomen. En het feit dat ik moet blijven rusten, overdag, helpt mij. Ook richting mijn omgeving. 

Tevens kijken ze uitgebreid naar je leefstijl met gericht bloedonderzoek en ik heb weer nieuwe tips geleerd met betrekking tot voeding. Vooral in verband met insuline resistentie/pre-diabetes. Daar was ik anders voorlopig nog niet achter gekomen. En dit motiveert mij om weer meer op bepaalde voedingsgewoontes te letten.

Ik heb de training als zeer inspirerend ervaren. Het heeft mij echt een enorme positieve boost gegeven. Ik heb meer en uitgebreidere adviezen gekregen dan de jaren hiervoor. Het team is zeer enthousiast. 

De intensieve week en de eerste twee weken erna waren erg pittig. Dat vond ik best even spannend, ik was bang voor een terugval. De begeleiding hierbij was goed. Grenzen aan blijven geven. En echt een aantal weken volledig voor mezelf kiezen, sociaal op een zeer laag pitje, en extra rusten. En daarna begon ik de effecten te merken.

Ook de functionele optometrist was bijdragend. Mijn leessnelheid is vooruit gegaan, en ik heb minder snel last van wazig zien, heel fijn!

Ik kan het iedereen aanraden die het zich kan veroorloven, financieel gezien. Het is een zeer goede investering in je gezondheid. En ik hoop dat dit programma in de toekomst ook mogelijk voor anderen die niet in die luxe positie zitten dat ze zich dit kunnen veroorloven.

© NeuroRC 2024

⚡️ Website door Skeps.nl