Bij Long Covid is er sprake van een systemische (door het hele lichaam) ontstekingsreactie, ook in de hersenen kunnen er kleine ontstekingsreacties plaatsvinden. Hierdoor lijkt er een verstoorde bloedstroom binnen de hersenen te ontstaan, waardoor er bij activatie van een bepaald gebied onvoldoende extra doorstroming op gang komt. De zogenoemde 'neuro-vasculaire koppeling’ is verstoord.
Het goed volgen van deze nieuwe onderzoeken legt een link naar effecten die opmerkelijk veel lijken op de effecten die we zien in de hersenen bij licht traumatisch hersenletsel. Mensen met Long COVID hebben geen hersenletsel opgelopen door bijvoorbeeld het stoten van hun hoofd, maar de overlap in symptomen en de reactie in de hersenen is meer dan alleen toeval. Zij lijken eveneens goed te profiteren van een soortgelijke intensieve neuroplasticiteitstraining.
We streven naar herstel in de neurovasculaire koppeling , herstel van mitochondriale schade en willen de balans hervinden van het autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Neuroplasticiteits-training bij Long COVID
De training bestaat grotendeels uit het maken van specifieke ritmes en behelst onder andere neuromusculaire training (HIIT, kracht en cardio), breintraining, ontspanning en mHBOT (zuurstoftank), ademhalingstraining, cognitieve gedragstherapie, ACT, mindset-training, leefstijltraining (waaronder voeding en slaap).
Het doel van de behandeling is het verminderen van psychische klachten als angst en depressie, het toenemen van zowel fysieke als mentale fitheid en veerkracht en het toenemen van eigen regie op de toekomst.
Middels de verschillende onderdelen binnen de training willen we verbetering in de neurale netwerken tot stand brengen en tevens nieuwe neurale netwerken aanmaken. Idee van de intensieve training is dat het brein een handje geholpen wordt weer actiever te worden, waardoor er, juist op celniveau, meer energie ontstaat en de prikkelverwerking in het brein toeneemt.
- Artikel -
Worstelen met Long Covid