Heart Rate Variability

De hartslagvariabiliteit is de variatie in de tijd tussen twee hartslagen. Je hartslagvariabiliteit is een indicatie van jouw veerkracht. Langdurige stress of ziekte kan je HRV verlagen en je lichaam uitputten. Door te leren omgaan met stress en balans te vinden tussen stress en ontspanning zorg je dat je energiek en vitaal blijft.

Een positieve mindset tegenover stress kan hierbij helpen. Stress hoort tenslotte bij het leven en zorgt er voor dat jij gefocust en met aandacht een taak kunt uitvoeren!

De hartslagvariabiliteit (HRV) wordt beïnvloed door het autonome zenuwstelsel (ANS) via de nervus vagus. Het ANS is het deel van het zenuwstelsel wat onbewust werkt. Het reguleert onder andere je hartslag, bloeddruk en ademhaling. Het ANS heeft 2 onderdelen: de sympaticus en de parasympaticus. De sympaticus is actief bij de “fight-or-flight” respons. Activering van de sympaticus zorgt ervoor dat je alert en gefocust bent. De parasympaticus is actief bij de “rest-and-digest” respons.

Verhoogde activatie van de parasympaticus zorgt dat je lichaam kan rusten en herstellen. De beide takken zijn altijd naast elkaar actief, maar soms krijgt een tak te overhand. Bij langdurig verhoogde activatie van het sympatische zenuwstelsel, door bijvoorbeeld Post-COVID, zien we vaak dat de afwisseling tussen beide takken niet meer goed werkt. Het lichaam kan niet meer goed in de herstelstand komen maar lange tijd focus houden kan ook een probleem zijn.

Bij NeuroRC gebruiken we de Kana Daily Life app en de Firstbeat 3-daagse stressmeting om jouw stresssysteem en hartslagvariabiliteit te analyseren. Zo krijg je specifiek te zien wat jouw stressoren zijn en kan je hier doelbewust mee aan de slag.

© NeuroRC 2024

⚡️ Website door Skeps.nl