Hersentraining helpt longcovidpatiënten

Hoe de neuroplasticiteitstraining van NeuroRC er voor heeft gezorgd dat post-COVID patiënte Daphne Alderts haar leven weer terug heeft.

Drie levens kwamen samen in één persoon: Daphne Alderts uit Heerenveen. Ze werkte als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg, studeerde voltijds om docent Nederlands te worden en trainde daarnaast als assistent-trainer in Thialf.

"Ja, ik leidde echt een druk leven," lacht de nu 34-jarige vrouw. Dat duurde tot december, toen ze covid kreeg.

Na twee weken in quarantaine dacht ze weer aan het werk te kunnen. Maar dat bleek een ijdele hoop. "Ik had dienst met kerst en binnen een uur had ik al 40 graden koorts." Haar brein voelde als een kortere route te nemen.

"We werken vanuit het principe dat het brein plastisch is en dat we nieuwe neurale netwerken kunnen aanleggen onder de omstandigheden die voor jou van toepassing zijn," vult psycholoog Greetje Capelle haar collega aan.

De training omvat een combinatie van activatietraining, ademhalingstechnieken, hersentraining, ontspanningsoefeningen en zuurstoftherapie. Een alomvattend programma dat alle delen van de hersenen activeert.

Patiënten worden uitgedaagd om complexe taken uit te voeren, waardoor verschillende hersengebieden worden gestimuleerd. Bijvoorbeeld: springen door een ruimte en bij elke beweging een woord vormen met de volgende letter van het alfabet. "We zetten als het ware alles aan en maken het zo ingewikkeld dat je fouten gaat maken. Daar ga je van leren en dan kan het brein zich herstellen."

Daphne Alderts merkte al na anderhalve dag verbetering tijdens de breintraining. Na anderhalve maand voelde ze zich als herboren. "Ik kon weer naar de supermarkt, naar feestjes, zelfs spontaan naar het bevrijdingsfestival. Dat kon ik eerst niet. Ik heb echt het gevoel dat ik mijn leven weer terug heb."

Lees hier het volledige artikel: Hersentraining helpt longcovidpatiënte

© NeuroRC 2024

⚡️ Website door Skeps.nl