Hoop voor mensen met hersenletsel

Het verhaal van drie jonge vrouwen met niet aangeboren hersenletsel die de neuroplasticiteitstraining van NeuroRC volgden.

Annemarie, Rosanne en Dianne hebben allemaal hersenletsel opgelopen als gevolg van een ongeluk of een infarct. In de reguliere medische zorg werd geadviseerd om te leren omgaan met hun beperkingen.

In maart 2024 kwam Omrop Fryslan bij NeuroRC een rapportage maken over het neuroplasticiteitstraject. In de reguliere zorg na hersenletsel ben je op een gegeven moment uitbehandeld. Soms heb je dan nog forse klachten en is therapie gericht op leren omgaan met je klachten en accepteren dat het leven anders is. Deze jonge vrouwen waren niet tevreden met dat perspectief en vonden een nieuwe weg in Leeuwarden.

Voor Annemarie ging het mis tijdens haar training voor een triatlon: "Ik ben van mijn mountainbike gevallen en brak mijn nek."

Dianne kreeg vreselijke hoofdpijn terwijl ze op vakantie was met haar familie. Ze verloor het gevoel in haar hand: "Toen wist ik dat er iets mis was."

En Rosanne, die zwanger was, ontdekte op de dag van haar eerste termijn echo dat ze plotseling niet meer kon praten toen ze wakker werd.

De behandeling van deze vrouwen voor hun hersenletsel heeft hun levens ingrijpend veranderd. Ze ondergingen medische behandelingen en volgden een revalidatieprogramma met ergotherapie, fysiotherapie en psychologische ondersteuning.

Maar zelfs na vier maanden, toen de medische professionals hen als hersteld beschouwden, waren er nog steeds forse cognitieve klachten, wat vaak voorkomt na hersenletsel. Dit betekende dat denken en handelen meer tijd en moeite kostte.

Voor deze jonge vrouwen was acceptatie een moeilijk aspect. De reguliere zorg was gericht op het herstel van hun dagelijks functioneren, maar voor hen was dat niet genoeg. Ze wilden niet accepteren dat "het niet beter zou worden", zoals Annemarie te horen kreeg. Ze wilden meer dan dat.

Rosanne koos na haar revalidatie voor een kostbare behandeling in Amerika. Na slechts enkele dagen training daar, verbeterden haar cognitieve klachten aanzienlijk.

Terug in Leeuwarden sloot Rosanne zich aan bij NeuroRC, een praktijk die vergelijkbare behandelingen bood als die in Amerika. Hier zette ze haar medische kennis en persoonlijke ervaring met hersenletsel in om anderen te helpen.

Dianne heeft in een jaar na de training het gevoel dat ze de grip op haar leven terug heeft: "ik kan weer doen wat ik wil."

En ook Annemarie kan weer in een vol restaurant zitten: "ja, echt super. Ik denk dat ik echt wel tussen de 80 en 90 procent hersteld ben van wat ik vroeger was voor het ongeluk", zegt Annemarie. "Ik kan weer zonder briefje naar de supermarkt."

De vrouwen hopen dan ook dat de behandeling bij NeuroRC voor iedereen toegankelijk wordt. Annemarie: "Er moet bekendheid komen. Dat er meer is en dat er wel mogelijkheden zijn om te herstellen."

Lees hier het volledige artikel:

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/16346679/speciale-therapie-geeft-hoop-aan-mensen-met-hersenletsel-je-wil-graag-beter-worden

© NeuroRC 2024

⚡️ Website door Skeps.nl