Inflammatory reflex

De nervus vagus is een belangrijk onderdeel van een neurale reflexmechanisme - de ontstekingsreflex - dat aangeboren immuunresponsen en ontstekingen reguleert tijdens invasie van ziekteverwekkers en/of weefselbeschadiging.

De nervus vagus is de belangrijkste zenuw van de parasympathische tak van het autonome zenuwstelsel.

De nervus vagus reguleert de homeostase (het evenwicht) van de stoffen in jouw lichaam door het controleren van de hartslag, darmperistaltiek, aanmaak van vloeistoffen in de maag en darmen, alvleesklier en andere klieren, de productie en opslag van glucose en andere orgaanfuncties. Bovendien is de nervus vagus een belangrijk onderdeel van een neurale reflexmechanisme - het ontstekingsreflex - dat aangeboren immuunresponsen en ontstekingen reguleert tijdens invasie van ziekteverwekkers en/of weefselbeschadiging. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4082307/

Bij ontsteking of weefselschade detecteren sensorische neuronen deze signalen en sturen informatie naar de hersenen via de nervus vagus. De hersenen verwerken vervolgens deze informatie en sturen signalen terug via de nervus vagus naar verschillende organen, waaronder de milt en de lever, evenals naar immuuncellen in circulatie.

Activering van het ontstekingsreflex leidt tot de afgifte van neurotransmitters zoals acetylcholine, die de productie van pro-inflammatoire moleculen zoals cytokines kunnen remmen. Dit helpt om de ontstekingsreactie te dempen en de oplossing van ontstekingen te bevorderen.

Ontstekingsprocessen zijn onderdeel van een goed functionerend lichaam. Normaal gesproken is een ontstekingsproces een lokale en tijdelijke gebeurtenis. Bij het oplossen ervan wordt de immuun- en fysiologische homeostase hersteld. Echter, verstoorde regulatie van het aangeboren immuunsysteem kan leiden tot voortdurende activiteit van pro-inflammatoire cytokines en overmatige of chronische ontsteking. Deze toestand ligt aan de basis van de pathogenese van verschillende ziektesyndromen, waaronder sepsis, reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekte en andere inflammatoire en auto-immuunziekten. Mogelijk speelt een niet goed functionerende “inflammatory reflex” ook een rol in de klachten bij het Post-COVID syndroom. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/cen3.12703

© NeuroRC 2024

⚡️ Website door Skeps.nl