Neuroplasticiteit
Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen zich aan te passen onder invloed van interne of externe factoren zoals nieuwe ervaringen en leerprocessen, of een andere omgeving.
Neuroplasticiteit werkt op drie manieren: nieuwe hersencellen (neurogenese) maken, nieuwe verbindingen maken tussen hersencellen (synaptogenese) of huidige verbindingen tussen cellen te versterken (synaptische potentiatie) of te verzwakken (synaptische depressie). Uit recente onderzoeken blijkt dat er 700 tot 1400 nieuwe hersencellen per dag gemaakt kunnen worden https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394608/. Onze behandelingen zijn gericht op het optimaliseren van de omstandigheden voor neuroplasticiteit. Tijdens de behandeling zetten we je brein aan het werk. Om jouw brein in optimale staat voor neuroplasticiteit te krijgen kan je een aantal dingen zelf doen:
Voeding. Een grotendeels plantaardig dieet, zoals het mediterrane dieet, met gezonde vetten uit olijfolie, noten en vette vis. Veel groente en fruit. Bonen, paddenstoelen. Volkoren producten. Weinig tot geen ontstekingsbevorderende voeding zoals rood vlees, ultra bewerkte producten. Soms kan Intermittent Fasting goed voor je zijn. Overleg dit met je behandelaar.
Sociale interactie. Omgang met vrienden en familie zorgt voor gezonde hersenen. Eenzaamheid zorgt voor een vergroot risico op degeneratieve hersenaandoeningen.
Growth mindset. Een groeimindset zorgt er voor dat je ingewikkelde uitdagingen niet uit de weg gaat, maar die juist op zoekt. Daarmee daag je je brein uit!
Mindfullness. Veel mensen ervaren constant hoge levels van stress. Kortdurende stress kan juist goed zijn om optimaal te kunnen presteren. Echter, langdurige stress zorgt voor een verslechtering van verschillende hersenfuncties, zoals geheugen en cognitieve functie. Mindfullness is een evidence-based behandeling die zorgt voor meer controle over jouw stresssysteem.
Sporten. Regelmatige duurtraining zorgt voor het aanmaken van nieuwe neuronen. Sport zorgt voor een verhoging van het brain-derived neurotrophic factor (BDNF). Deze stof helpt bij het gezond houden van je neuronen en het versterken van de verbindingen tussen neuronen.
Slaap. Voldoende slapen zorgt voor afvoer van afvalstoffen uit het brein en voor consolidatie van wat je die dag geleerd hebt. Je geheugen, emotieregulatie en cognitieve functies worden sterk beïnvloed door je nachtrust. Een goede nacht slaap is dus een essentiële voorwaarde voor neuroplasticiteit!
Breintraining. Je brein blootstellen aan nieuwe prikkels zorgt voor nieuwe verbindingen en het versterken van bestaande verbindingen. Use it or lose it!
Bovenstaande adviezen worden uitgebreid besproken in de volgende reviews:
An Integrated Approach to Neuro-development, Neuroplasticity and Cognitive Improvement https://doi.org/10.3991/ijes.v6i3.9034
https://www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2016.01118/full